Παραγωγή και Εμπορία Καλλυντικών με Εκμετάλλευση Αναξιοποίητων και Πολύτιμων Συστατικών από τα Παραπροϊόντα της Παραγωγικής Διαδικασίας της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών
Η Ομάδα
• Κωνσταντίνος Ζελιαναίος , Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ
• Σταυρούλα Αντωνίου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ
• Δημήτρης Βελισσαρίου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Οινολογίας ΓΠΑ, Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ
• Νικόλαος Χρήστου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
• Κωνσταντίνος Γιάμπουρας, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
• Μιχαήλ Θραψανιώτης, Φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MSc Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ
Η Ιδέα
Στην παρούσα επιχειρηματική ιδέα προτείνεται η παραγωγή καλλυντικών, που παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας παραπροϊόντα της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Λάσπες οινοποίησης και ζυθοποίησης, καθώς και τα δημητριακά που προστίθενται κατά τη διαδικασία της ζυθοποίησης, θα αποτελέσουν τις βασικές πρώτες ύλες. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή των καλλυντικών, θεραπευτικά βότανα και άλλες φυσικές πηγές βιοδραστικών ουσιών.
Σκοπός είναι να παραχθούν καλλυντικά με υψηλή προστιθέμενη αξία με σαφές περιβαλλοντικό όφελος αλλά επιπλέον να αποτελούν value for money πρόταση για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα τα προϊόντα θα προσφέρουν καθαρισμό και προστασία της επιδερμίδας και του τριχωτού, ενυδάτωση, αντιρυτιδική και συσφικτική δράση, αντιοξειδωτική προστασία και τόνωση. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με τη μορφή του προϊόντος (π.χ. κρέμα, λοσιόν ή και σαπούνι) η οποία εξαρτάται από την πρώτη ύλη που επιλέγεται.
Η Καινοτομία
Καινοτομία της συγκεκριμένης ιδέας είναι η εκμετάλλευση πολύτιμων συστατικών παραπροιόντων της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή καλλυντικών, με μηδενικό ισοζύγιο από την επεξεργασία των παραπροϊόντων και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του αγοραστικού κοινού.
Το Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα
Το πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων φυσικών καλλυντικών προϊόντων, είναι πέρα από την υψηλή ποιότητα προϊόντων, το έντονο περιβαλλοντικό προφίλ, όχι μόνο με χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών και ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών αλλά και με αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ροών της βιομηχανίας τροφίμων.